Ako Janko a zázračné fazule zachránili Zem alebo týždeň otvorených dverí v Zelenej škôlke.

 

V týždni od 23. 4 do 27. 4. 2018 bolo v Materskej škole M. R. Štefánika 908/40 rušno. Materská škola otvorila svoje brány nielen iným škôlkam, ale aj širokej verejnosti. Pozvanie prijali hostia z materských škôl v Detve, z materskej školy v Kriváni, zástupcovia mesta Detva a rodičia. Pri plnení zaujímavých aktivít na stanovištiach nám pomáhali naši bývalí odchovanci, teraz už žiaci 3. ZŠ.

 

Pri výbere materskej školy uvažuje každý rodič nad tým, ktorá škôlka bude pre jeho dieťa najvhodnejšia. Naša materská škola je najväčšia v Detve. Navštevuje ju veľa zvedavých detičiek, ktorým chceme ponúknuť čo najkvalitnejšiu výchovu a vzdelávanie. Každá škôlka je jedinečná a tá naša práve tým, že sa pýši titulom Zelená škola. Nie je to preto, že by bola natretá na zeleno, ale sme zapojení do environmentálneho programu Zelená škola, ktorý je obsiahnutý v siedmych témach.

 

Momentálne máme rozpracované aktivity na tému Potraviny. Ochrana Zeme veľmi úzko súvisí aj s potravinami. A ako, to sme sa dozvedeli z divadielka „Janko a zázračné fazule“, ktoré nám zahrali deti z predškolskej triedy pod vedením pani učiteliek K. Fajčíkovej a Ľ. Vrábľovej.

 

Janko pomohol krajine obrov, v ktorej už obri zničili všetku prírodu, preto sa tu nedalo nič vypestovať. Obri zabudli na to, ako sa dajú vypestovať zdravé a chutné potraviny a všetko dovážali z iných vzdialených krajín. Zabudli na ročné obdobia, ako niekedy aj my ľudia, keď v zime jedli ovocie a zeleninu dovezené z veľkej vzdialenosti. Až Janko, ktorý sa vyšplhal po zázračnej fazuli a priučil obrov zabudnutému pestovaniu domácich potravín, zachránil túto krajinu. Po veľmi estetickom divadelnom zážitku sa hostia spoločne s deťmi našej škôlky presunuli do školskej záhrady, kde spolu s pani učiteľkami plnili aktivity pripravené na stanovištiach. Prostredníctvom rovesníckeho vzdelávania zistili, že existuje množstvo odrôd fazule, porovnali veľkosť obrovej nohy s detskou, počítali spoločne s fazuľkami, naučili sa, ako si môžu na záhradke vypestovať fazule, pozorovali klíčenie a rast fazúľ.

 

V obrovej kuchyni sa občerstvili nápojmi ochutenými bylinkami a pohostili sa sezónnymi potravinami pochádzajúcimi z nášho regiónu (pažítka, reďkovka, jarná cibuľka...).

 

Všetkým hosťom ďakujeme za prijatie pozvania a spríjemnenie celotýždňových dopoludní. 

 

FOTOALBUM